2013-09-03

d_city (digitális Föld, virtuális országok és adatvárosok)

A globális jövő és a környezettervezés összekapcsolása köré csoportosították a Nemzetközi Digitális Föld Társaság két jeles aktivistája Davina Jacksonés Richard Simpson az ISDE,  GSDI, UN-HABITAT, Metropolis, World Urban Campaign, I'm a city changer, Smart light  és más szervezetek szakértőiek bevonásával tanulmányaikat, beszámolóikat amelyeknek lényege, hogy a térbeli gondolkodás, a téradat infrastrukúra és a digitáls Föld technológiák, köztük a földmegfigyelés rendszerei nem nélkülözhetők az élhetőbb emberi környezet fenntartható jövőbeli fejlesztése során. A kiadvány a WMO mellett működő genfi GEO Titkárság gondozásában jelent meg. Egy-egy példányt a HUNAGI kiküldötte meghozott  NFM Magyar Űrkutatási Irodának és a Lechner Lajos Tudásközpont könyvtárának. A kötet bemutja a hálózatot, melynek tagjai között ott vannak a CODATA, FAO, GITA, GSDI, GEO, ICES, ICA, ICSU, FIG, IGS, ISO, ISOCARP, ISDE, ISPRS, OECD, OGC, UNEP, UNESCO, UN-HABITAT, URISA, WMO, W3, WWF, hogy csak azokat említsük, akikkel HUNAGI vagy tagjai a legutóbbi időkben is kapcsolatban állnak.
A 172 oldalas tanulmánykötet rendkívül jól illusztrált és bőségesen el van látva szemléltető ábrákkal, képekkel, diagramokkal és összefoglaló táblázatokkal. A tartalomjegyzék négy részre osztható: bevezetés a jövő irányaiba, kutatási tématerületek, globális stratégiák és regionális megoldások. A kötet tartalmának ismertetése, feldolgozása akár gimnáziumi tananyagba kívánkozik!
ISBN 9780987283108 (ebook:epub)
ISBN 978-0-9872831-4-6 (VI.5 limited edition printing 2013)
Szeptember 18-i levelében írja a szerző Davina Jackson a GEOSS Vision Architecture találkozó résztvevőinek:
" ... Edited by members of the digital cities working party at the International Society for Digital Earth and with its first printing sponsored by GEO, it's online as a flipzine at dcitynetwork.net/manifesto.
The press release about it is attached. Preview copies of the report have been warmly accepted by editors of relevant geospatial and urban development trade publications."


Nincsenek megjegyzések: