2013-10-30

Térlátás-zavar korai felismerése - innovatív szolgáltatás jogvédelemi és alkalmazás-orientált üzleti partnereket keres

Dobay Kata igazgató és Dr. Mikó-Baráth Eszter, PhD hallgató a konferencián. 
Fotó: HUNAGI, 2013
A Pécsi Tudományegyetem Technológiatranszfer Irodája egy sor innovatív megoldás piacra segítésében működik közre.
Az október 30-án a budapesti Innovációs konferencián bemutatott gyermekkori amplyopia-szűrés projektet és a szolgáltatássá fejleszthető on-line távdiagnosztikai eljárást HUNAGI kétszeresen is a térinformatikai közösség figyelmébe ajánlja: egyrészről a térlátás, a helyes színlátás alapvetően szükséges egy sor foglalkozásban, de szerepe van a 3D megoldások ember - gép kapcsolataiban, és végül a legfontosabb, hogy az új szűrési lehetőség még a hatékony győgyíthatóság időszakában segíthet az eddigieknél gyorsabban, megbízhatóbban és kényelmesebben felismerni a problémát anélkül, hogy a szűrés miatt fel kellene keresni az orvost. Ha van egy tabletünk, vagy egy laptop/desktop előttünk, az  eszközigénye mindösszegy megfelelő piros-zöld szeműveg. A nagyteljesítményű, ultrarövid lézer inpulzusokkal generált dinamikus sztereoképek felhasználásával és a válaszok on-line visszacsatolásával a diagnosztikai szűrés mindössze 1-2 perc. A dinamikus random pont sztereogram alkotás és megjelenítés a térlátás minőségének eddigieknél pontosabb meghatározására alkalmas. A szolgáltatás előre vásárolható kredit pont felhasználásával lehetséges. Természetesen munkaképességi vizsgálatok céljára a módszer felnőttek körében és speciális alkalmazási körökben is használható.
Amennyiben ezt az ismertető szöveget a fejlesztők csapata jóváhagyja, azt a HUNAGI Napló és a HUNAGI e-Hírlevele közreadja azt a térinformatikai/földmegfigyelési közösség tagjai számára, de decemberi 12-i és 12-i nemzetközi rendezvényén biztosítja a PTE által készített angolnyelvű szórólap terjesztését a külföldi résztvevők számára is.
Megfontolásra ajánlja a HUNAGI a PTE TTI számára az intézményes együttműködést is (HUNAGI tagság), amelyen keresztűl a Pécsi Tudományegyetem oktatói és hallgatói és ipari környezetük előbb értesülhetnek olyan érdeklődésükre bizonyára számot tartó lehetőségekről, mint amilyen a Copernicus MPP  országfelmérés vagy a NASA World Wind Europa Challenge.

Nincsenek megjegyzések: